Pierogi_z_kasza_gryczana ZMNIEJSZONESkładniki na ciasto:
● mąka pszenna, typ 500 – 300g
● ¾ szklanki bardzo ciepłej wody
● 2 łyżki oleju
● pół łyżeczki soli

Składniki na farsz:
● 100g kaszy gryczanej, masa przed ugotowaniem
● 300g pieczarek, obranych
● 1 średnia cebula 70g
● 30g masła
● przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:
Najpierw przygotować farsz. Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę i dodać pokrojone pieczarki. Smażyć do momentu wyparowania całej wody, przyprawić. Zostawić do ostudzenia.
Do dużej miski przesiać mąkę z solą. W środku zrobić otwór i wlać do niego wodę, mąkę zagarniać do środka i zacząć zagniatać ciasto, do momentu aż będzie elastyczne. Blat posypać mąką, wyłożyć uformowane ciasto i bardzo cienko rozwałkować. Szklanką wykrawać kółka, faszerować przygotowanym farszem i zlepiać w pierożki.

Wrzucać na osolony wrzątek i od czasu wypłynięcia gotować jeszcze 3-4 minuty. Smacznego!

Kasza gryczana ma dość charakterystyczny posmak, dlatego może nie trafiać w gusta wszystkich osób. Korzystając jednak z innych przepisów taki jak ten na dietmap.pl/pl/przepisy/lista-przepisow/3139-pierogi-z-kasza-gryczana używając jednak kaszy niepalonej można zmienić zdanie na ten temat, a co więcej, polubić kaszę gryczaną!