Dieta dla diabetyka powinna dostarczać zarówno białka zwierzęce, jak i roślinne. Warto więc w wkomponować w nią chudy nabiał: jogurt, biały ser, kefir oraz maślankę. Nie zapominajmy o mięsie. Koniecznie wybierzmy chude gatunki, najlepiej kurczaka lub rybę, np. dorsz lub pstrąg. Doskonały będzie również indyk. Lepiej zrezygnować z jedzenia kaczek czy też gęsi.

cukrzyca

Co jakiś czas możemy pozwolić sobie również na chudą wołowinę lub cielęcinę. Pamiętajmy także o właściwej obróbce mięsa. Przepisy diety cukrzycowej powinny opierać się na gotowaniu, pieczeniu bez tłuszczu, duszeniu. Współcześnie bardzo dobrą praktyką jest bez wątpienia obróbka termiczna przy użyciu folii lub gotowane na parze. Nie zapominajmy także o białku roślinny, które może nam przynieść wiele korzyści. Soczewica, groch czy też soja bez wątpienia wzbogacą dietę cukrzycową.

Tłuszcze w diecie diabetyka
Tłuszcze, a zwłaszcza cholesterol były swego czasu posądzane od czci i wiary. Jak zwykle okazało się, że prawda leży gdzieś pośrodku i mamy tzw. dobry i zły cholesterol. Tak naprawdę tłuszcze stanowią dużą grupę substancji chemicznych. Niektóre z nich są wręcz korzystne dla naszych naczyń krwionośnych, serca, a także mózgu. Inne z kolei powodują miażdżycę, która sieje duże spustoszenie w naszym organizmie.

Zachowaj umiar i odpowiednie proporcje
Dieta cukrzycowa powinna zapewniać nie więcej niż 30 % pokrycia dziennego zapotrzebowania energetyczne z tłuszczy. Oczywiście, nie oznacza to, że jedna trzecia naszej energii może pochodzić ze smalcu, masła i boczku. Wiemy już, że istnieją różne rodzaje tłuszczów. W przybliżeniu określa się, że mniej niż 10 % powinny stanowić tłuszcze nasycone, 10- 15 % jednonienasycone, a poniżej 7 % wielonienasyconych. Jednak dieta dla diabetyka dietmap.pl zawiera pewne odstępstwa od ogólnych zasada zdrowego żywienia. Warto więc dokładniej przyjrzeć się poszczególnym tłuszczom i zobaczyć, które możemy jeść, a z których warto zrezygnować.